Apneea în somn este o tulburare de somn care afectează căile respiratorii superioare (apnee obstructivă în somn, abreviat SAOS) precum și o afecțiune neurologică (apnee centrală în somn). Adesea subestimată și lăsată netratată, apneea este o boală cu adevărat gravă, care ascunde consecințe grave pentru organism. O boală capabilă să provoace sau să complice boli de inimă, hipertensiune arterială, diabet de tip 2, funcția hepatică și multe alte afecțiuni secundare direct legate. Tratamentul apneei de somn la domiciliu este determinat în funcție de tipul și stadiul bolii.
Cea mai frecventă formă a bolii este cea de tip obstructiv, caracterizată prin oprirea frecventă a respirației în timpul somnului din cauza relaxării mușchilor din spatele gâtului și blocării ulterioare a căilor respiratorii. Atât bărbații, cât și femeile pot suferi de apnee în somn.
Cauzele apneei în somn
Apneea poate apărea spontan, în timp (cu vârsta sau creșterea în greutate), poate fi indusă de medicamente cu toxicitate triptaminică sau poate apărea mecanic ca urmare a asfixiei. Un alt motiv pentru apariția bolii este o traumă anterioară sau o tulburare neurologică.
Printre principalii factori de risc care contribuie la dezvoltarea apneei în somn se numără:
- Supraponderal;
- Sexul (bărbații au de două ori mai multe șanse de a dezvolta apnee în somn decât femeile);
- Vârstă;
- Povara genetică (moștenirea amigdalelor mari în mod natural sau a gâtului îngust);
- Deformări anatomice (cum ar fi un sept nazal distorsionat);
- Fumatul și alcoolul;
- Alergii.
Factorii de risc pentru apneea centrală în somn sunt: vârsta înaintată, sexul, prezența tulburărilor cardiace, utilizarea de analgezice narcotice și accidentul vascular cerebral anterior.
Cele mai frecvente simptome ale OSA sunt:
- Sforăit;
- Oprirea respirației în timpul somnului (trezire dintr-o senzație de sufocare sau dificultăți de respirație);
- Somn ușor și incomplet;
- Trezirea des când este nevoie;
- transpirații la miezul nopții;
- Gură uscată dimineața;
- cefalee de dimineață;
- Lipsa cronică de somn;
- Insomnie (insomnie);
- Lipsa de energie și concentrare în timpul zilei;
- Disfuncția erectilă.
Apneea în somn în două cuvinte
Cu „două” cuvinte: suferintul de apnee în somn sforăie de mulți ani. Jumătatea lui mai bună știe foarte bine ce se întâmplă noaptea. Îl aude pe soț nu doar sforăiind ca un tăietor de disc, ci și cum i se oprește respirația în timpul acestui sforăit. Se întâmplă să-l împingă cu cotul pe soțul care sforăie pentru a-l face să înceapă din nou să respire. Uneori, ea aude cum se trezește noaptea simțindu-se fără respirație și sufocat.
Cel care suferă de apnee se trezește de mai multe ori pe noapte pentru o mică nevoie. Sau se trezește noaptea și nu știe de ce. Transpira abundent in timp ce dormi in jurul capului si gatului.
Dimineața, persoana se trezește de parcă nu ar fi dormit deloc. Se întâmplă cu o gură uscată sau o durere de cap. Ziua lui ar trebui să înceapă, dar foarte curând după ce a început, adoarme din nou.
Mai târziu, în cursul zilei, apare o somnolență devastatoare. Un sentiment care aha – și va adormi! E la serviciu, abia ține ochii deschiși. Dacă se culcă un pic după-amiaza acasă, trebuie să adoarmă adânc. Și cel mai periculos lucru: adoarme în timp ce conduce.
Intră într-un cerc vicios de creștere în greutate din cauza lipsei de somn și a nevoii organismului de a compensa pierderea somnului și lipsa de energie prin calorii. Această foame de zi care compensează somnul nesănătos noaptea, la rândul său, nu face decât să complice starea deja prezentă. Insomnia devine din ce în ce mai puternică, oboseala din timpul zilei se înrăutățește. Toate acestea duc nu numai la un stil de viață incomplet și o viață de familie incompletă, ci și la un pericol pentru sănătatea umană.
Cum este diagnosticată apneea în somn acasă?
Testele la domiciliu pentru apneea în somn se fac cu ușurință cu ajutorul dispozitivelor de screening sau poligrafiei respiratorii, sau așa-numitul „holter de apnee în somn”. Înregistrează efortul respirator, sforăitul și saturația de oxigen din sânge în timp ce pacientul doarme.
Apoi se determină Indicele Apnee-Hipopnee (AHI), care indică numărul de opriri de respirație pentru mai mult de 10 secunde. medie orară. Dacă există 5 până la 30 de evenimente pe oră, aceasta dovedește prezența unei forme ușoare până la avansate de apnee în somn, iar cu mai mult de 30 de opriri pe oră, boala este într-un stadiu extrem de avansat. O altă opțiune pentru testarea OSA este testarea la o clinică de somn, unde pacientul rămâne peste noapte și un specialist în somn îi monitorizează tot timpul și înregistrează valorile somnului folosind un polisomnograf.
Dispozitivele de screening OSA sunt extrem de compacte și precise, iar datele din analiza lor sunt citite și interpretate de specialiștii în medicina somnului. Cu ajutorul lor, este posibil să se determine tipul și severitatea apneei și, eventual, să se prescrie terapia ulterioară.
Care sunt efectele secundare ale apneei de somn netratate?
Dacă este lăsată netratată, apneea în somn poate avea consecințe grave asupra sănătății fizice și psihice a unei persoane. Pe termen scurt, apneea netratată provoacă oboseală severă în timpul zilei, schimbări de dispoziție, așa-numita „ceață pe creier”, lipsă de concentrare și tendința de a adormi la volan. Consecințele pe termen lung includ tendința de a dezvolta diabet, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, cancer, depresie și alte afecțiuni cronice care pot scurta speranța de viață.
Din păcate, apneea în somn este o boală care nu numai că de multe ori rămâne nediagnosticată și netratată, dar care poate duce la consecințe extrem de grave. Cei care suferă de apnee în somn se confruntă și cu un pericol grav pentru traficul rutier. Statisticile din 2018, de exemplu, indică faptul că în ultimii opt ani în Bulgaria, cazurile de persoane care și-au pierdut viața ca urmare a adormirii la volan au fost de peste cinci mii.
Dacă mai aveți întrebări despre formele de apnee în somn, despre cum să o diagnosticați și despre cel mai bun tratament pentru dvs., nu ezitați să ne contactați și să ne întrebați.
Această publicație conține informații generale despre tulburarea apneei în somn și diagnosticul, simptomele și tratamentul acesteia. Publicația nu are scopul de a înlocui sfatul medical profesional, diagnosticul sau tratamentul vreunei boli. Informațiile citite pe internet nu sunt sfaturi medicale și nu trebuie luate ca atare.